Wspaniałe jedzenie i nadmorski klimat

Wspaniałe jedzenie i nadmorski klimat

Wszyscy chyba uwielbiają nadmorskie klimaty. Każdy z nas marzy o wczasach spędzonych na plaży skąpanej słońcem, pod palmami. Towarzyszy temu zazwyczaj wspaniałe jedzenie, świeże owoce morza i ryby, a także lekkie, warzywne rarytasy. Aby móc poczuć się tak wspaniale jak w restauracji na plaży, nie trzeba jednak opuszczać naszego kraju. Nie zawsze przecież mamy taką możliwość. Doskonałym miejscem, gdzie możemy choć przez chwilę spędzić wolny czas jak na egzotycznej plaży, jest hiszpańska restauracja. Jej klimat doskonale oddaje bowiem atmosferę hiszpańskich klimatów.

Przede wszystkim, w miejscu takim jak hiszpańska restauracja króluje wspaniała, energetyzująca i wesoła muzyka. Potrafi ona każdego porwać do tańca, dlatego też hiszpańska restauracja bardzo często organizuje wieczorki taneczne, a nawet kursy tańca latynoskiego. Zagorzali bywalce takiego miejsca na pewno chętnie z nich korzystają. Pamiętajmy jednak, że hiszpańska restauracja to przede wszystkim doskonałe jedzenie. Hiszpanie kochają dobrze zjeść i takie też są ich restauracje, po prostu smaczne. Posilić w takim miejscu możemy się przede wszystkim doskonałymi i świeżymi owocami morza i rybami. Hiszpanie bardzo często serwują je wraz z ryżem i warzywami na patelni w swoim popisowym daniu, czyli paelli. Jest to doskonały przysmak. Aby zjeść paellę, najlepiej udać się do miejsca takiego jak hiszpańska restauracja z drugą osobą, lub nawet całą rodziną i razem spożyć ten wspaniały posiłek. Hiszpanie, w ogóle południowcy uwielbiają posiłki spożywane w większym gronie, w towarzystwie wina i muzyki. Prawdziwa hiszpańska restauracja zachęca więc swoich gości do głośnego spędzania czasu w radosny sposób. Tam nikt nie powinien siedzieć jak na szpilkach, tylko rozgościć się i dobrze się bawić. Hiszpanie w swej kuchni, podobni są nieco do Meksyku. Używają bowiem wielu warzyw, takich jak przede wszystkim pomidory, oliwki, bakłażany, papryka, fasola, czy kukurydza. Niezwykle istotnym aspektem ich dań jest również pikanteria. Często dodają jej wszechobecne papryczki chilli. Dobra hiszpańska restauracja powinna móc pochwalić się przede wszystkim doskonałymi oliwkami, prawdziwymi, dużymi, wyrośniętymi na słońcu, a nie karłowatymi, jakie sprzedaje się w Polsce w słoiczkach. Poza tym, na pewno nie może zabraknąć w niej oliwy, ponieważ to z jej wyrobu Hiszpanie słyną. Nie zapominajmy również o winie. Winogrona w Hiszpanii są zawsze dojrzałe i słodkie, ale wina sprowadzane stamtąd powinny być cierpkie i taninowe. Naturalnie, możemy zdecydować się także na białe wino, które jest znacznie delikatniejsze i powinno być podawane przede wszystkim do ryb i owoców morza. Dla amatorów większych luksusów, każda prawdziwa hiszpańska restauracja powinna posiadać w zanadrzu dobrze schłodzony odpowiednik francuskiego szampana, czy włoskiego prosecco, czyli cavę. Trzeba się jednak liczyć z ceną takich napojów alkoholowych, ponieważ są to wyselekcjonowane i wysokogatunkowe wina musujące, które nawet w sklepie spożywczym kosztują minimum kilkadziesiąt złotych. Warto jest więc zachować je na specjalne okazje.

Share:

Spodoba ci się również: