włoska restauracja

włoska restauracja

Kto z nas nie lubi pizzy? Kochają ją przecież ludzie na całym świecie. Dokądkolwiek byśmy nie wybrali się na wakacje w Polsce, czy poza granicami, zawsze pierwszą restauracją, jaką spotkamy na swojej drodze będzie mała, klimatyczna włoska restauracja. Zazwyczaj jest to klimatyczne, niewielkie miejsce, w jakimś starszym budynku, z zewnętrznym ogródkiem i stolikami na dworze. Nie ma nic lepszego niż letni posiłek zjedzony na zewnątrz w miłym towarzystwie i scenerii. Włoska restauracja nie cechuje się raczej bogatym wystrojem. Włosi bowiem nie przykładają do tego większej wagi. Zazwyczaj na stołach można spotkać płócienne obrusy w biało-czerwoną kratkę, a na ścianach knajpy wiszą obrazy włoskich miasteczek lub widoków nadmorskich.

Klimat jest raczej swojski i domowy, niż elegancki i wyrafinowany. O to przecież chodzi Włochom, którzy są niezwykle serdecznymi i rodzinnymi osobami. Każda prawdziwa włoska restauracja ma w swoim menu oczywiście rzeczoną pizzę. Powinna być ona tradycyjna, na cienkim cieście, wypiekana w prawdziwym kamiennym piecu. Włosi, w przeciwieństwie do polaków nie oferują pizzy w dziesięciu różnych smakach. Decydują się na niewiele dodatków, których smak musi być wyczuwalny. Pizza powinna być na chrupiącym cieście, które będzie się sztywno trzymało i składniki nie będą się na nim rozjeżdżać, ani z niego spływać. Włoska restauracja to również pasta. Każda szanująca się włoska restauracja ma w swojej ofercie przeróżne makarony, najlepiej przygotowywane przez kuchnię na miejscu. Makaron zawsze musi być gotowany na świeżo i na bieżąco. Nie wolno go odgrzewać w mikrofalówce i przetrzymywać w lodówce. Powinien być ugotowany al dente i podany z pysznym sosem. Włoska restauracja oferuje zazwyczaj swoim klientom kilka rodzajów makaronów, które mogą oni połączyć z wybranymi przez siebie sosami. Włosi nie nakładają sobie do makaronu tyle sosu, co Polacy. Każda ceniąca się włoska restauracja powinna na start witać swoich gości przekąskami, tak zwanymi antipasti. Mogą być to na przykład bagietki, które wcale nie są solone i macza się je w smakowych, wspaniałych oliwach, albo smaruje pastami przygotowanymi z czarnych lub zielonych oliwek, suszonych pomidorów, albo sardynek. Niezwykle popularna jest również pasta przygotowana na bazie bakłażana. Ponadto, wspaniałą włoską przekąską może być talerz najlepszych serów, krowich, owczych oraz kozich. Spotyka się je podawane na talerzu z kilkoma rodzajami miodu, w których należy je zmoczyć przed spożyciem. Ponadto, jako antipasti we włoskich knajpach podaje się również włoskie wędliny długo dojrzewające, takie jak prosciutto. Największym jednak rarytasem, jakim można poczęstować swoich gości jest pasta zrobiona z tartych trufli, białych lub czarnych. Jest to drogie danie, ale nawet jego niewielka ilość oddaje doskonale klimat Włoch. Jeśli jesteśmy już we włoskiej restauracji, koniecznie musimy skusić się na ich wino. Najlepiej nie wybierać najtańszych butelek, ponieważ nie są one jakościowe. Wybierzmy takie ze średniej półki finansowej, a będziemy mogli skosztować naprawdę smacznego napoju.

Share:

Spodoba ci się również: