Restauracyjny savoir-vivre

Restauracyjny savoir-vivre

Wizyta w restauracji, zwłaszcza eleganckiej, może być postrzegana jako pole minowe przez tych, którzy nie orientują się w zawiłościach etykiety, obowiązującej podczas spotkań publicznych. Jednak nie należy przesadnie panikować przed planowanym wieczorem w takim miejscu. Wystarczy zapoznać się z kilkoma podstawowymi zasadami, z których większość wypływa z dobrego wychowania, jakie odebrało się w domu. Oczywiście większą staranność należy zachowywać podczas spotkań oficjalnych, w towarzystwie dobrych znajomych można poczuć się bardziej swobodnie, ale pewne elementarne zasady obowiązują zawsze i nie należy ich ignorować, bo nawet bliskich znajomych można do siebie w ten sposób zniechęcić.

Podczas posiłku

Spożywanie przyniesionych dań należy odbywać w zgodzie z zasadami dobrego wychowania, to znaczy posługując się w odpowiedni sposób obecnymi w nakryciu sztućcami i zamykając usta podczas przeżuwania kęsów. Jeśli w danej porcji znajduje się coś, czego nie można pogryźć lub wydaje się niesmaczne, należy dyskretnym ruchem wyjąć ten kęs na widelcu i umieścić z powrotem na talerzu. Ponieważ danie wybiera się samodzielnie, zazwyczaj ma się świadomość, co takiego zostanie podane przez szefa kuchni. Wskazane jest więc, by o ile to możliwe, zjeść całą zawartość talerza, a samo naczynie utrzymać w możliwie estetycznym stanie. Podczas picia kawy lub herbaty należy zachować ostrożność w obchodzeniu się z łyżeczką, którą miesza się cukier – nie należy mieszać napoju w sposób hałaśliwy, oblizywać łyżeczki ani pozwolić, by krople kawy lub herbaty zabrudziły obrus. Aby przystąpić do picia, wypada zwykle poczekać, aż napój odpowiednio ostygnie, nie wolno na niego dmuchać. Podczas picia nie wypada ponadto wydawać odgłosów siorbania, które są wyjątkowo nieestetyczne, podobnie jak mlaskanie podczas jedzenia. Spożywając posiłek w restauracji, zwłaszcza w oficjalnym gronie, wypada stale mieć na uwadze, na jakim etapie jedzenia są pozostali goście, tak by nie opóźniać tempa podawania kolejnych posiłków. Jeśli czuje się potrzebę oddalenia od stołu, na przykład w celu wizyty w łazience, wypada uprzejmie uprzedzić o tym towarzystwo i odsunąć krzesło możliwie cicho i sprawnie. Źle widziane jest wstawanie od stołu w trakcie spożywania danego dania, dobrze jest poczekać na przerwę.

Wobec kelnera

Kelner to osoba, z którą bezpośrednio styka się klient każdej restauracji, jest swoistym pośrednikiem między kucharzami, a gośćmi. Jako członek obsługi, jest więc osobą spełniającą życzenia klientów i uprzejmie odpowiadającym na ich potrzeby. Dobrze wychowany człowiek nie może jednak traktować kelnera jak niegodnego szacunku służącego. Podczas każdego rodzaju interakcji wypada zachować złoty środek. Chcąc przywołać kelnera, wystarczy dać mu dyskretny znak: na przykład nawiązaniem kontaktu wzrokowego lub dyskretnym gestem. Nie trzeba dziękować kelnerowi za każdą wykonaną przez niego czynność, ale nie niegrzeczne jest także zupełne ignorowanie jego obecności. Uprzejmy uśmiech jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. Nie jest też dobrze widziane pomaganie kelnerowi w wykonywaniu jego pracy, to znaczy na przykład podawanie mu niepotrzebnych już naczyń. Warto pamiętać, że kelner pozostaje do dyspozycji gości, także w kwestii udzielania informacji i rad. Jeżeli ma się dylemat, jakich sztućców użyć do zjedzenia egzotycznej potrawy, można dyskretnie zapytać o to kelnera. Równie dyskretnie wypada dawać mu znać, że z daną porcją coś jest nie w porządku. Zaś co do kwestii napiwków, należy pamiętać że są one dosyć istotne dla tych pracowników restauracji. Zostawia się je wraz z zapłatą za zjedzony posiłek, w etui które kelner zostawia wraz z rachunkiem. Wypada nadmienić, że odpowiednia wysokość napiwku waha się między 5 a 10 procentami ceny posiłku.

Choć można odnieść wrażenie, że niektóre zasady savoir vivre’u to relikt poprzednich epok, gdy obyczajowość była bardziej skrępowana przez konwenanse, trzeba przyznać że przestrzeganie pewnych zasad przez wszystkich klientów restauracji to gwarancja spędzenia czasu w sposób kulturalny i miły. Jeśli ma się wątpliwości co do tego, jak zachować się w danej sytuacji, wypada przyjąć taktykę, by zachowywać się w sposób, jakiego oczekiwałoby się po innych. Znakiem dzisiejszych czasów także coś, czego nie ujmują klasyczne zestawienia zasad dobrego zachowania się przy stole: fotografowanie potraw. Jeśli uważa się to za konieczność, by zdjęcie jedzonego dania trafiło na serwisy społecznościowe, wypada zrobić takie zdjęcie możliwie dyskretnie i nie rozgłaszać reszcie towarzystwa, że jest się w trakcie wysyłania fotografii.

Share:

Spodoba ci się również: