Restauracje typu slow food

Restauracje typu slow food

Slow food to stosunkowo młode pojęcie, zbudowane w opozycji do określenia kuchni typu fast food, która pod koniec XX wieku zdominowała branżę restauracyjną, stając się niejako symbolem czasów nowoczesnych, gdy ludziom brak wystarczającej ilości czasu, by przygotowywać potrawy tradycyjne. Typowe przysmaki fastfoodowe to przede wszystkim różnego rodzaju hamburgery, czyli bułki z rozlicznymi dodatkami, frytki czy napoje gazowane. Dietetycy od dłuższego czasu ostrzegają przed opieraniem swojego menu na tego rodzaju pożywieniu, gdyż jak wykazały kontrole, żywność przygotowywana ekspresowo powstaje z niezdrowych półproduktów, a w jej powstawaniu uczestniczą nawet podejrzane jakościowo produkty. Zakładanie oraz stopniowe upowszechnianie się restauracji typu slow food można odbierać jako pewnego rodzaju manifestacyjne docenianie zdrowego stylu odżywiania. Zorganizowanie odpowiedzi na masową i wzrastającą popularność niezdrowej żywności stało się możliwe dzięki międzynarodowemu porozumieniu. Inicjatywą wykazał się włoski krytyk kulinarny, Carlo Petrini, który poczuł się zniesmaczony ekspansją popularnej marki restauracji fastfoodowej w zabytkowym Rzymie. Do porozumienia szybko przystąpiły inne kraje świata i obecnie zrzesza ono ludzi z 50 krajów.

Zdrowo, czyli powoli

Restauracje zajmujące się przygotowywaniem dań w trybie slow food to miejsca, w których można docenić czas wolny, jaki człowiek powinien przeznaczać na posiłki. To miła odmiana od codziennego zabiegania i połykania w biegu kupionych na mieście szybkich przekąsek. Z punktu widzenia dietetyków, posiłek ugotowany tradycyjnie i złożony z produktów naturalnie pochodzących z regionu, w którym są podawane, to najlepsze, co można zaserwować ludzkiemu organizmowi. Promowanie tradycyjnych metod żywienia i przygotowywania posiłków nie leży jednak wyłącznie w tym, by wykorzystywać przepisy przejęte od poprzednich pokoleń. Dla ludzi uprawiających i promujących slow food równie ważne jest uświadamianie konsumentom, jak ważne jest spożywanie żywności zdrowej, to znaczy pochodzącej z ekologicznych upraw. Nawet najlepiej przyrządzone danie, jeżeli zostanie skomponowane z roślin skażonych pestycydami, nie będzie miało dobrych walorów smakowych, a zwłaszcza zdrowotnych. Ogromnym zagrożeniem naszych czasów jest także zanik konkretnych roślin i produktów spożywczych. Zaangażowani w ruch slow food ludzie starają się nie tylko upowszechniać zdrowe nawyki, ale także dbać o świadomość ekologiczną tych, do których docierają ze swoim przesłaniem.

Share:

Spodoba ci się również: