Przestrzeganie norm jest najważniejsze

Przestrzeganie norm jest najważniejsze

Prowadzenie własnej gastronomii, nawet tej małej, jest niezwykle trudnym biznesem. Trzeba bowiem znać się nie tylko na kuchni, ale również na finansach, obowiązującym prawie oraz normom i wymaganiom. Restauracja, czy też każda inna knajpa narażona jest na wiele różnych form kontroli, na przykład Państwowej Inspekcji Sanitarnej, czy Państwowej Inspekcji Pracy. Najważniejszym aspektem, który jest też najczęściej weryfikowany jest oczywiście czystość w restauracji. Należy o tym pamiętać szczególnie, ponieważ to właśnie czystość w restauracji świadczy przede wszystkim o jakości jedzenia oraz spełnianiu podstawowych standardów. Nikt z nas nie chciałby przecież jeść posiłku w miejscu, które jest brudne. Dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, aby stoły, krzesła i podłogi w miejscu, w którym spożywa się posiłki, były czyste. Warto zwrócić także uwagę na czystość parapetów okiennych i samych szyb.

Nie możemy pozwolić sobie na żadne zwisające pajęczyny, ani unoszące się pyłki kurzu. Czystość w restauracji to jednak nie tylko czystość w części lokalu, w której przebywają goście jedzący posiłki. Czystość w restauracji to przede wszystkim porządek na kuchni oraz w miejscach, gdzie przechowuje się jedzenie. To właśnie te dwa miejsca są najbardziej istotne, gdyż z nimi ma kontakt jedzenie podawane następnie klientom. Należy więc zwrócić na nie szczególną uwagę. Najważniejsze to stosować się do obowiązujących norm i wybierać polecane środki czyszczące. O czystość w restauracji muszą zadbać wszyscy jej pracowniczy. W szczególności kucharze muszą pamiętać o tym, aby zachowywać podstawowe wymogi higieny i myć dokładnie wszystkie produkty. Nie wolno zapominać o tym, aby zawsze mieć wydzielone noże kuchenne i deski do krojenia, których używamy tylko i wyłącznie do surowego mięsa. Podobnie jest z rybami. Czystość w restauracji to bowiem nie tylko to, co widać, ale także niewidoczne zarazki i bakterie, które są najbardziej niebezpieczne. Grożą bowiem one chorobami układu pokarmowego. Jeżeli ktokolwiek zachowuje po zjedzeniu dania w naszej restauracji, możemy pożegnać się z klientami już na długi czas. Zła fama rozchodzi się niestety błyskawicznie. Należy się również spodziewać rychłej kontroli odpowiednich służb sanitarnych, które mogą nawet zamknąć nasz lokal, lub nałożyć na nas znaczne kary finansowe. Nie wolno tego nigdy bagatelizować, ponieważ taka sytuacja grozi nawet zamknięciem lokalu na zawsze. Czystość w restauracji to aspekt, na który uwagę zwracają dzisiaj wszyscy klienci. Nikt nie chce jeść w miejscu brudnym i śmierdzącym. Płacąc wymagamy podstawowych warunków czystości. Warto pamiętać również o zapachu. Nie wolno naszej restauracji zamykać na wszystkie spusty. Bardzo ważne jest, aby wietrzyć wszystkie pomieszczenia. Jeżeli tylko możemy, to otwierajmy szeroko okna i wpuszczajmy do naszego lokalu świeże powietrze. Jeżeli na Sali działa klimatyzacja, to zadbajmy o to, aby była ona konserwowana i czyszczona tak często, jak zachodzi taka potrzeba. To również podlega kontrolom, ponieważ w klimatyzacji gromadzą się grzyby i bakterie, którą mogą zostać rozprzestrzenione po całym pomieszczeniu i powodować na przykład alergie i choroby.

Share:

Spodoba ci się również: