Polacy są coraz bardziej śmiali w kuchni

Polacy są coraz bardziej śmiali w kuchni

Polacy stają się coraz bardziej otwarci na egzotyczne jedzenie. Wynika to przede wszystkim z tego, że coraz częściej wyjeżdżamy na przykład na wakacje poza granice naszego kraju i nie boimy się poznawać już miejscowych przysmaków. Kiedyś podróżowaliśmy głównie samochodem i zabieraliśmy ze są zapasy polskich dań w słoikach na okres całego swojego pobytu. Dzisiaj te czasy już powoli mijają i otwieramy się pomału na tak zwane egzotyczne jedzenie. Wiele osób poznając nowy kraj i obcą dla siebie kulturę nie wyobraża sobie wręcz, aby choć nie spróbować miejscowych potraw i przysmaków. Przecież to one dają nam doskonały obraz tego, jak wygląda życie w danym miejscu. Jeżeli jesteśmy na wakacjach w dalekim kraju i interesuje nas takie właśnie egzotyczne jedzenie, najważniejszą zasadą jest, aby nie próbować go byle gdzie. Obserwujmy miejscowych ludzi. Jeżeli oblegają oni jakieś miejsce, to najpewniej możemy liczyć na to, że jedzenie podawane w tym miejscu będzie najsmaczniejsze. Na pewno będzie ono przede wszystkim świeże, z uwagi na duży przemiał osób. Egzotyczne jedzenie nie jest jednak dla wszystkich. Jeżeli więc mamy świadomość, że nie służą nam na przykład surowe ryby i mięso, albo ostre potrawy, to nie decydujmy się na nie na siłę. Możemy takim krokiem zepsuć sobie cały wakacyjny pobyt w danym miejscu. Wybierajmy restauracje, które w swej ofercie mają nie tylko egzotyczne jedzenie, ale również tradycyjne dla nas europejskie potrawy, jak na przykład pizza. Wiemy wtedy, że każdy członek naszej rodziny znajdzie tam coś dla siebie i będzie się czuł tam dobrze. Do nowinek kulinarnych nie wolno bowiem nikogo zmuszać. Nie dla każdego jest to przyjemność, może wiązać się to dla niektórych z dużym stresem.

Jeżeli decydujemy się na egzotyczne jedzenie w naszym kraju, poszukajmy knajpy, która ma najlepszą renomę. Wiele jest bowiem miejsc, w których kucharzami są Polacy, którzy wcale nie znają się na danej kuchni. Oferują oni beznadziejne podróbki słynnych dań, a cenią się podobnie jak prawdziwi kucharze. Aby egzotyczne jedzenie było smaczne i prawdziwe, nie może być ono niestety tanie w naszym kraju. Musimy się bowiem liczyć z kosztami sprowadzenia do polski przeróżnych produktów, które to u nas nie występują. Nie jest przecież tanie przetransportowanie ryb i owoców morza, które złowione zostały całkiem na innej półkuli. Wiadomo, że nie mogą być mrożone, jeżeli jedzenie ma być wysokiej jakości. Podobnie jest z egzotycznymi dla nas owocami, czy warzywami. Ich trwałość też nie jest zbyt długa. Wiadomo, że czasami jest lepiej faktycznie zapłacić więcej za danie w najlepszej restauracji, niż zjeść w tej cenie trzy razy w podłej knajpie, która oferuje jedynie tanie podróbki. Można również zdecydować się samemu na przygotowanie egzotycznych potraw, jeżeli jesteśmy na tyle odważni. Nie zawsze jednak wychodzi to tak, jak byśmy sobie tego życzyli, dlatego lepiej nie eksperymentować na ważnych gościach, a jedynie na swoich domownikach, którzy na pewno wykażą się wyrozumiałością.

Share:

Spodoba ci się również: