Okazja do poznania smaków świata

Okazja do poznania smaków świata

Jak wiadomo Ziemia jako planeta jest skarbnicą różnego rodzaju roślin i zwierząt, jakie żyją pod różnymi szerokościami geograficznymi i są elementami krajobrazów rozmaitych środowisk naturalnych. Obecność człowieka w danych obszarach przemieniła część fauny i flory w potencjalne źródła pożywienia. Każdy kontynent na przestrzeni dziejów wypracował sobie następnie także własne metody przygotowywania potraw z dostępnych produktów. Wizyta w restauracji serwującej dania należące do repertuaru danej kuchni to świetna okazja, by zakosztować niecodziennych specjałów, zapoznać się ze smakami lubianymi i popularnymi w innych zakątkach świata. Z pewnością nie zastąpi to wizyty w danym regionie i spróbowania oryginalnych, serwowanych tam dań, jednak jeśli rozważnie wybierze się restaurację, w której zdecyduje się jeść, bardzo możliwe, że sięgnie się po rarytasy zbliżające się walorami smakowymi do ich pierwowzorów.

Przegląd kuchni świata

Europejczykom może się z pozoru wydawać, że najbardziej egzotycznym jadłospisem dysponują mieszkańcy Australii, czyli dosłownie drugiego końca świata. Tymczasem wcale tak nie jest, ponieważ ludność zamieszkująca najmniejszy kontynent to właśnie europejscy osadnicy, przybyli w większości z Wielkiej Brytanii. Z tego powodu kuchnia australijska do złudzenia przypomina europejską, Australijczycy samodzielnie wynaleźli tylko kilka przepisów, wśród których warto wymienić ciasteczka Anzac, długo zachowujące trwałość i Lamingtony czyli biszkoptowe kostki oblane dżemem, czekoladą i obsypane wiórkami kokosowymi. Wśród kuchni afrykańskich warto wyróżnić kuchnię bliskowschodnią, odznaczającą się skłonnością do korzystania z kasz, nasion, roślin strączkowych, oliwy i przypraw oraz zbliżoną do niej kuchnię tunezyjską. Prawdziwe bogactwo smaków i rozwiązań kryje w sobie największy kontynent, czyli Azja. W każdym jej rejonie spotkać można inne nawyki żywieniowe i specyficzne potrawy. Najbardziej zaskakujące smaki można odkryć dzięki kuchni chińskiej, która nie boi się ostrych przypraw i nie stroni od ryżu i owoców morza. Poza nią w Azji są do odkrycia kuchnie: indonezyjska, indyjska, tajska, japońska, koreańska, wietnamska, mongolska czy turecka. Kuchnie Ameryki Południowej jest podobna do innych kuchni pochodzących z ciepłych rejonów Ziemi, ale dodatkowo bazuje na manioku, odziedziczonym po Indianach. W Peru znane są zaś rozliczne gatunki ziemniaków. Ameryka Środkowa to ostra kuchnia meksykańska, a w Ameryce Północnej można znaleźć specjalności kulinarne całego świata, z uwagi na to, że Nowy Świat budowali przede wszystkim przybysze.

Kolorowa Europa

Kuchnie europejskie są w zasadzie tak liczne, jak państwa budujące Stary Kontynent. Każda z nich wyróżnia się używaniem innych produktów regionalnych i posiada własne, unikalne przepisy i specjalności. Największy zasięg ma kuchnia śródziemnomorska, podobna pod wieloma względami do specjałów Bliskiego Wschodu. Wartość tradycyjnych smaków jest ceniona tak wysoko, że wiele produktów narodowych jest chroniona przez prawo europejskie.

Share:

Spodoba ci się również: