Obsługa klienta i ceny

Obsługa klienta i ceny

Restauracja istnieje dzięki klientom, o których trzeba dbać cały czas, od momentu otwarcia lokalu. Właściciel nie musi mieć wyjątkowej strategii, ponieważ najważniejsze jest to, czy ma bogate i smaczne menu. Dzięki temu udaje się przyciągnąć nawet wymagającego klienta, który zawsze pokazuje co, by smacznego zjadł. Są to klienci, których restauracja powinna traktować jako drogowskazy na drodze swojej reklamy i marketingu. Tam, gdzie na zapleczu jest doskonały kucharz, tak na sali powinna być również wysoko wykwalifikowana obsługa. Ludzie lubią czuć się docenieni i profesjonalnie obsłużeni, ponieważ to gwarantuje, że wrócą do restauracji. Na każdym stole zazwyczaj jest karta dań, ale w razie potrzeby kelner podchodzi i prosi o zamówienie lub wyjaśnia kilka kwestii. Dania są napisane również w języku obcym, dzięki czemu goście z zagranicy lepiej zrozumieją i także mogą zjeść. W restauracji kelnerzy wyglądają wyjątkowo, każdy ma ładne ubranie i zachowuje się profesjonalnie. Są nawet szkoły kulinarne, w których manier gastronomicznych można się nauczyć. Kelnerzy muszą wiedzieć, co przygotowuje kuchnia, z jakich składników, a także czy wszystko jest świeże. To ogromna wiedza, dlatego tylko pasjonaci mają szansę zostać dobrymi kelnerami. Oprócz tego często w restauracji można zamówić wino, na temat którego kelner również musi powiedzieć kilka słów. Im bardziej elegancka restauracja, tym i obsługa jest na o wiele wyższym poziomie. Klienci płacą tak naprawdę za wszystko, dlatego ceny również są dopasowane do poziomu na jakim funkcjonuje restauracja. Średniej klasy lokal ma ceny w zasięgu od trzydziestu do stu złotych, natomiast renomowana powyżej stu złotych za danie. Są one wyjątkowo smaczne i często tylko w danym miejscu można je skosztować. Na ceny wpływa jeszcze kilka czynników, które decydują o tym, czy restauracja ma szansę utrzymania na rynku. Jest to lokalizacja, zasobność portfela klienta, a także składniki jakie kucharz wykorzystuje. Oczywiście właściciel musi mieć na uwadze koszty, dlatego w cenie wszystko jest wliczone. Za dania w ciągu dnia płaci się optymalną sumę natomiast weekendy czy okazje okolicznościowe rządzą się zupełnie innymi cenami. W tym okresie mogą one być znacząco wyższe, a zależeć to może także od ilości zamówionych stolików czy też gości. Obecnie ceny można sprawdzić na stronie internetowej danej restauracji, dlatego przed pójściem do lokalu, warto mieć to na uwadze. Natomiast potrawy dla dzieci, których porcje są zdecydowanie mniejsze kosztują również o wiele mniej. Konkurencja na rynku restauracyjnym jest spora i to powoduje, że restauracje ustalają ceny tak, aby klient mógł wybrać to co lubi. W tym wypadku nie może być żadnego oszustwa, ponieważ w pewnym momencie wyjdzie to na jaw i restauracja zostanie zamknięta. Wyborne smaki świata to także wyjątkowe danie, za które trzeba płacić kilkakrotnie więcej. Ich przyrządzanie może zająć kucharzowi więcej czasu, dlatego w menu takie dania także zawsze są droższe. Jakość ogromnie wpływa na cenę, ale dzięki temu klient wychodzi z lokalu bardzo zadowolony.

Share:

Spodoba ci się również: