O czym warto pamiętać otwierając restaurację?

O czym warto pamiętać otwierając restaurację?

Ostatnimi czasy w Polsce bardzo dużo mówi się o jedzeniu i o tym, jak bardzo ważny jest prawidłowy sposób odżywiania. Wiele osób fascynuje się tą tematyką. Otwiera się u nas również mnóstwo restauracji. Można wręcz powiedzieć, że biznes restauracyjny przeżywa prawdziwy renesans w Polsce.
Wiele osób liczy na to, że otwierając restaurację spełni nie tylko swoje marzenia, ale również uda im się dorobić majątku. Restauracja wydaje się bowiem być źródłem przyzwoitych dochodów. Nie każdy jednak zastanawia się nad tym, jak wiele pracy i wysiłku kosztuje, aby sama restauracja mogła ruszyć, a następnie funkcjonować tak, jak o tym marzymy i przynosić określone zyski. Wiele osób zapomina również o tym, że na początku trzeba wyłożyć naprawdę sporo gotówki na przygotowanie lokalu pod restaurację.
Wszystko zależy oczywiście od wielkości i rodzaju planowanej restauracji. Warto jest zastanowić się nad zakupem lub wynajmem lokalu, w którym już kiedyś była restauracja. W ten sposób można uniknąć największych kosztów związanych z remontem i dostosowaniem lokalu do potrzeb restauracyjnych. Poza tym, można pokusić się również o zakup używanych sprzętów kuchennych, na przykład od poprzedniego właściciela restauracji. Oczywiście zależy to od ich jakości i utrzymania, jednakże w przypadku sprzętu całkowicie nowego należy liczyć się z kosztami sięgającymi nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Koszty wynajmu lub zakupu lokalu i jego remontu, to jednak nie wszystko. Nie można bowiem zapominać o wyposażeniu samej Sali restauracyjnej. Dzisiaj bardzo modne są klimaty hipsterskie, które nie wymagają wielkich nakładów finansowych, a raczej dużo pracy. Są to surowe meble, często wykonywane ze starych mebli lub zwykłych palet. Warto postawić na dobre oświetlenie i odsłonięcie okien, aby w restauracji nie było ciemno i ponuro.
Kiedy już samo miejsce jest gotowe, mamy również dobrego kucharza i ustaliliśmy z nim ciekawe menu, które odróżnia się od tego, co można dostać w innych knajpach, pora na promocję naszej restauracji. Bardzo ważne jest, aby odpowiednio ją rozreklamować i wypromować. Pierwsze dni działania restauracji mogą bowiem zadecydować o tym, jak będzie ona wyglądała w przyszłości.
Ważne jest bardzo, aby zadbać o obecność restauracji w mediach społecznościowych. Internet jest dzisiaj podstawą dobrego marketingu. Poza tym, nie wolno zapominać także o lokalnej prasie i radio. Nie każdy korzysta bowiem z Internetu. Najważniejszym jest jednak, aby po prostu wyjść do ludzi i zachęcać ich do odwiedzenia naszego miejsca. Stosownym było by wręczanie na przykład ulotek uprawniających do rabatu w trakcie wizyty, czy też częstowanie przechodniów jakąś ciekawą i pyszną przystawką. Ludzie bardzo lubią, kiedy daje im się coś za darmo i chętnie po to sięgają, a następnie czują się zobligowani odwzajemnić podarunek i chętnie zawitają do restauracji na posiłek.
Najważniejsze jest zawsze pierwsze wrażenie, dlatego właściciel restauracji powinien w niej przebywać od otwarcia do zamknięcia. Warto oczywiście pomyśleć o menagerze, który będzie pilnował całego interesu i o niego dbał, ale o wiele aspektów należy już zadbać samodzielnie.

Share:

Spodoba ci się również: