Nie warto jadać chińszczyzny na dworcu kolejowym

Nie warto jadać chińszczyzny na dworcu kolejowym

Kuchnia chińska ma w naszym kraju wielu zagorzałych amatorów od lat. Kto z nas nie zamawia chińszczyzny na wynos w trakcie długiego dnia pracy, czy na przykład na kolację przed telewizorem do domu? Chińska restauracja pojawia się obecnie na każdym kroku. W każdym mniejszym i większym mieście jest ich mnóstwo w centrach miast. Nie powinno się jednak mylić pojęcia prawdziwa chińska restauracja ze zwykłym fast foodem prowadzonym przez ludzi, którzy nie mają wręcz pojęcia jak wygląda chińska restauracja, ani co się w niej je lub pije. Takie miejsca nie spełniają zazwyczaj podstawowych warunków sanitarnych i można się w nich jedynie poczęstować starym, ugotowanym poprzedniego dnia ryżem i kurczakiem usmażonym w głębokim tłuszczu. Ciężko nawet otrzymać w takim miejscu pałeczki, a przecież chińskie dania właśnie nimi powinno się spożywać. Nie warto jest nawet zaglądać do takich miejsc, ponieważ nie mają one nic wspólnego z prawdziwą chińską kuchnią, która jest przecież niezwykle zdrowa i charakteryzuje się ona świeżymi składnikami, doskonale do siebie dopasowanymi i razem smakującymi. Chińska restauracja to miejsce, gdzie przede wszystkim powinniśmy móc skosztować zupy.

Jest to zazwyczaj bulion, nieco podobny do naszego rosołu, jednak znacznie bardziej pikantny, z uwagi na użyte do niego papryczki chilli. Poza tym, chiński bulion ugotowany może być nie tylko na kurczaku, ale także na przykład na kaczce, czy kościach wieprzowych. Prawdziwa chińska restauracja podaje taką zupę świeżą i gorącą, a nie odgrzewaną w marnej mikrofali. Tanie fast foody podgrzewają zupę w proszku i serwują swoim klientom reklamując jako oryginalny przysmak. Nie można się na to godzić. Już po wejściu do miejsca, jakim jest chińska restauracja powinniśmy poczuć specyficzny klimat. Tworzy go muzyka dobiegająca z głośników, ale również piękne chińskie ozdoby na ścianach i na sufitach oraz kolorystyka złoto-czerwona. Wchodząc do chińskiej restauracji powinniśmy poczuć się, jakbyśmy byli na wakacjach i próbowali lokalnych przysmaków. Chińska restauracja zawsze podaje swoje specjały ze świeżo ugotowanym ryżem, który jest sypki i parujący. Powinny zostać do niego podane pałeczki, w żadnym wypadku sztućce. Zdarza się podanie sztućców przy cięższych do spożycia daniach, dla mniej wprawnych osób. Jeżeli jednak potrafimy posługiwać się pałeczkami, powinniśmy z szacunku dla miejsca w ten sposób właśnie jeść. Na pewno daniami, które znają i lubią wszyscy Polacy są chińskie sajgonki, czy też mięso w pięciu smakach. Sajgonki, zawinięte z papier ryżowy i smażone w głębokim tłuszczu zazwyczaj są daniem wegetariańskim, chociaż dla Polaków podaje się je również z mięsami, takimi jak kaczka, czy mięso mielone wieprzowe. Podobnie jest z sosem pięciu smaków, można go zamówić z drobiem, rybami lub też czerwonym mięsem, jak wieprzowina lub wołowina. Wybór należy zawsze do nas. Możemy zrezygnować również z dodatku ryżu i zdecydować się na smażony makaron ryżowy.

Share:

Spodoba ci się również: