Najlepsze azjatyckie smaki

Najlepsze azjatyckie smaki

Azjatycka kuchnia podbiła już praktycznie cały gastronomiczny świat i to, co jeszcze kilkadziesiąt lat temu, podobnie jak pizza, kojarzyło się wyłącznie z tanimi i sytymi fast-foodami zamawianymi na dowóz – dzisiaj staje się prawdziwym symbolem nowoczesnego podejścia do żywności. Azjatyckie smaki zaczęły podbijać świat głównie dzięki swoim przyprawom i unikalnej kompozycji słodyczy-kwasowości, a także ostrości. Najbardziej charakterystyczna tajska restauracja czy wietnamska kuchnia, szybko zalały cały zachodni świat także dzięki temu, że ludzie z Tajlandii czy Wietnamu zaczęli masowo emigrować i zaludniać kraje jak Stany Zjednoczone czy Polska nawet.

Dzięki temu zyskaliśmy dostęp do osób, które najlepiej wiedzą, jak powinny smakować dania kuchni indyjskiej czy tajskiej. Posiadanie doświadczonego kucharza o rodzimych korzeniach sprawia, że tajska restauracja prowadzona za pieniądze polskiego właściciela wreszcie może smakować dokładnie tak, jak na Tajlandii. Coraz częściej jednak w ostatnich latach widać ambitnych azjatów, którzy nie chcą pracować na rzecz swojego przełożonego i dzięki odrobinie oszczędności są w stanie skutecznie sprawić, że otwarta tajska restauracja pracować będzie wyłącznie na ich rachunek. Klienci i konsumenci wyjątkowo zaś cenią sobie, zwłaszcza w restauracjach o typowo azjatyckich korzeniach – autentyczności. Tę autentyczność da się poznać nie tylko po tym, jak urządzone jest wnętrze restauracji – często przeciętne polska wielkomiejska tajska restauracja wygląda po prostu dość biednie, wyposażona w stare używane meble. Autentyczne są jednak składniki, z których gotuje się dania w Tajlandii – większość z nich jest dostępna w Polsce. A to oznacza, że taki kucharz, który chce, aby jego tajska restauracja była jak najbardziej zbliżona do swojego wschodnioazjatyckiego odpowiednika, może to osiągnąć bez konieczność sprowadzania drogich surowców z drugiego końca świata. Azjatyckiego gotowania nie da się wykonać przy pomocy nawet najdroższych składników – często zwykła wołowina czy kaczka jest w stanie wystarczyć dobremu szefowi, aby nadać daniom prawdziwy smak Azji. W porównaniu do bardzo szykownych typowo francuskich knajp czy włoskich ristorrante, tajska restauracja może być prowadzona ze zdecydowanie mniejszymi nakładami finansowymi – opiera się bowiem ta kuchnia w dużej mierze za warzywach. A tych w Polsce nie brakuje, są one ogólnodostępne, a przez to bardzo tanie i jakościowo wcale nie ustępują tym, które na co dzień w swoim gotowaniu wykorzystują Tajowie. Oczywiście grzyby mung czy pędy bambusa, które muszą obowiązkowo znajdować się różnych proporcjach w tajskiej kuchni, muszą być nabywane z importu – ale i to, dzięki globalizacji, nie jest dzisiaj żadnym wyzwaniem. Większość dań tajskiej kuchni powstaje na bazie bardzo prostych, tanich i dostępnych w Polsce produktów. To techniki gotowania, jak chociażby wykorzystanie do wszystkiego jednego woka, a także wiedza na temat przypraw i ich egzotycznego łączenia – sprawiają, że azjatyckie smaki są tak oryginalne dla nas i jednocześnie zachęcają do stałego do nich powracania. Tajska restauracja to wspaniałe miejsce na spotkanie.

Share:

Spodoba ci się również: