Miła atmosfera i śródziemnomorskie przysmaki

Miła atmosfera i śródziemnomorskie przysmaki

Jak donoszą najnowsze badania, w tym roku Polacy najchętniej na wczasy wybierają się do Grecji. Na pewno decydują o tym fakcie dość korzystne ceny, jak na nasze polskie warunki oraz przepiękna pogoda, która jest tam gwarantowana. Najczęściej wybieramy jako cel naszych wakacyjnych podróży wyspy, które otacza przepiękne, lazurowe morze. W Polsce miejscem, gdzie możemy poczuć się choć trochę jak na wakacjach na pięknej greckiej wyspie jest grecka restauracja. Mamy ich obecnie w Polsce coraz więcej. Wynika to na pewno z tego, że przekonujemy się do śródziemnomorskich smaków coraz bardziej jako naród i zaczynamy poznawać tę obcą dla nas dotychczas kulturę. Grecka restauracja cechuje się przede wszystkim swoim wystrojem, który bardzo nawiązuje do greckiego budownictwa i tamtejszej architektury.

Dominują tam przede wszystkim dwa kolory – biały i niebieski we wszystkich swoich występujących odcieniach. Wynika to z tego, że tak wyglądają greckie małe domki. Wszędzie, gdzie by się nie obejrzeć w Grecji, widzimy kolor niebieski. Począwszy na lazurowym niebie, a skończywszy na przepięknej błękitnej wodzie morskiej. Grecka restauracja swoim wnętrzem nawiązuje więc bezpośrednio do klimatu państwa. Poza tym jakże miłym i unikalnym klimatem, grecka restauracja to również i przede wszystkim jedzenie. Jest to jedzenie, które pasuje do klimatu wyspiarskiego. Przede wszystkim są to więc lekkie sałatki, na bazie letnich warzyw i ziół. Na pewno podstawowym ich składnikiem są greckie oliwki, ale również kozi ser i cebula. W Grecji bowiem cebulę jada się tak jak u nas pomidory. Wynika to z jej niezwykłej słodyczy i braku ostrości, z jaką możemy spotkać się w Polsce. Grecka restauracja serwuje swoim klientom również dania podobne do naszych kebabów. Nie podaje się ich jednak, jak u nas z drobiem lub wołowiną, a z wszechobecną w Grecji baraniną. Grecy niezwykle gustują w jogurtowych, czosnkowych, gęstych sosach do tego typu mięs oraz świeżych, nieprzetworzonych warzywach, takich jak pomidory i ogórki zielone. Prawdziwa grecka restauracja powinna również serwować ryby z rusztu oraz owoce morza, a także jagnięcinę. To właśnie z takich przysmaków słynie to nadmorskie państwo. Jagnięcina przyrządzona przez prawdziwego Greka smakuje wybornie i doprawiona jest do smaku świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn i tymianek, a także cząber i oregano. Grecy wykorzystują mnóstwo ziół. Szczególnie lubują się w bazylii, którą zawsze podają do pomidorów, ale również w lawendzie, której rośnie tam niezwykle wiele. Grecka restauracja, która pragnie utrzymać wysoki poziom, powinna więc zatroszczyć się na pewno o obecność tych właśnie ziół i przypraw w swojej kuchni. Świadczy to niewątpliwie o staraniach właściciela, aby gość poczuł się jak na greckiej wyspie. Najlepiej, jeżeli grecka restauracja prowadzona jest przez prawdziwego Greka, albo chociaż zatrudnia greckiego kucharza, który zna techniki i zwyczaje tamtejszej kuchni. Jeżeli wiemy, że tak właśnie jest, możemy mieć pewność, że to doskonałe miejsce ze wspaniałą kuchnią.

Share:

Spodoba ci się również: