Liczy się smak

Liczy się smak

W każdym większym lub mniejszym mieście można udać się obecnie do restauracji. Powstają one masowo, dosłownie jak grzyby po deszczu, i co najgorsze często biorą się za ich otwieranie osoby, które nie mają zbyt wiele pojęcia o tym, jak powinno się gotować dla ludzi.
Każdy przedsiębiorca myśli, że prowadzenie restauracji to łatwy biznes i wystarczy po prostu zatrudnić dobrą załogę oraz zaproponować popularne smaki. Jest to duży błąd. Przede wszystkim, nie ma bowiem sensu otwieranie restauracji, w której oferowane będą dania, które spotkać można w wielu innych miejscach. Poza tym, w restaurację trzeba włożyć dużo serca, tylko wtedy ma ona szansę na przetrwanie.
Najważniejsze jest oczywiście określenie profilu danego miejsca. Wtedy dopiero można kompletować załogę, a przede wszystkim kucharzy. Warto poszukiwać osoby, która zna się doskonale na danej kuchni i której nie trzeba przyuczać do zawodu. Kuchnia jest po prostu gwarancją funkcjonowania danego miejsca. To kucharz powinien decydować o tym, z czego składa się menu restauracji i to on powinien kupować produkty. Są one niezwykle istotnym czynnikiem. Najważniejsze, żeby kupować zawsze produkty świeże i z wiadomego źródła.
Najlepszym rozwiązaniem jest stała współpraca z lokalnymi dostawcami. Lepiej jest zapłacić nieco więcej za swoje codzienne zakupy, ale zaoferować ludziom to, co najlepsze. Klienci bywają dzisiaj bardzo wymagający i są oni w stanie bez trudu rozpoznać, jeżeli ktoś podaje im na talerzu produkty, które były wcześniej mrożone, lub przechowywane w niewłaściwy sposób. Jest to największym grzechem restauracji. Nigdy nie wolno podawać produktów nieświeżych lub wątpliwej jakości. Poza tym, menu restauracji powinno być stosunkowo wąskie. Nie ma bowiem szans na to, że klienci zamówią wszystkie dania z karty w takiej ilości, żeby po prostu zużyć wszystkie przygotowane produkty. Lepszym rozwiązaniem jest wprowadzanie zmian do menu i na przykład dania dnia, które będzie w nieco niższej cenie. Najważniejsze, to pozbywać się produktów i nigdy nie zostawiać na następny dzień czegoś, co pozostaje krótko świeże.
Poza tym, nie można także zapominać o wystroju danego miejsca. Wszyscy lubią restauracje klimatyczne i z charakterem. Restauracja nie powinna jednak przytłaczać ilością ozdób i akcesoriów. Musi być tam przede wszystkim czysto. Jest to podstawą, ponieważ jest to miejsce, w którym spożywane są przecież posiłki. Karygodnym jest brak sprzątania i kurz na przykład na bibelotach. Poza tym, nie wolno zapominać o wietrzeniu pomieszczenia i pozbawianiu go zapachu z kuchni. W szczególności uciążliwy bywa zapach frytury i starego tłuszczu. Sprawia on, że klienci unikają danego miejsca.
Warto także pomyśleć o najmłodszych gościach restauracji. Kuchnia powinna przygotować menu dla dzieci, które będzie ograniczone i dużo tańsze od tradycyjnego. Dzieci zjadają bowiem niewielkie porcje. Dania koniecznie powinny być zdrowe i bardzo kolorowe. Poza tym, warto również pomyśleć o niewielkim kąciku zabaw dla dzieci. Nie są one bowiem w stanie wysiedzieć przy stole z dorosłymi tak długo, jak trwa cały posiłek. Powinny mieć więc miejsce, w którym mogą zająć się sobą, pograć i pobawić się swobodnie, nie przeszkadzając przy tym innym klientom restauracji.

Share:

Spodoba ci się również: