Które z nich służą do czego?

Które z nich służą do czego?

Mało kto z nas wie tak naprawdę jak to jest ze sztućcami. Których należy używać do czego, w jakiej kolejności i w jaki sposób. Sztućce w restauracji na wyższym poziomie mogą sprawić odwiedzającym ją gościom naprawdę wielki kłopot. Szczególnie mowa tu u lepszych restauracjach, tych bardziej eleganckich i z prawdziwego zdarzenia. Sztućce w restauracji takiej jak pizzeria, czy zwykła włoska knajpa nie powinny nikomu sprawić trudności. Możemy po prostu spodziewać się jednego widelca, noża i jednej łyżki. Zwyczajowo nie podaje się ich więcej w takich oto miejscach. Większy problem sprawiają nam sztućce w restauracji, gdzie zaplanowano z góry podanie kilku dań. Jeżeli planowana jest na początku przystawka, następnie zupa, danie główne i na końcu deser, to możemy się spodziewać, że już od samego początku oczekiwać na nas będą wszystkie rodzaje sztućców. Nie martwmy się jednak, zwyczajowo przyjęto taką zasadę, że należy zaczynać od sztućców, które położono z samego brzegu przed nami i dalej kierować się do środka, aż do ostatniej pary. Jest to tak pomyślane, aby klient nie wygłupił się i nie zastanawiał przez godzinę, jak zjeść dane danie.

Sztućce w restauracji z prawdziwego zdarzenia, takiej, która serwuje egzotyczne dania i posiłki, na przykład owoce morza, czy ryby, mogą jednak zaskoczyć każdego. Zdziwić może na przykład specjalny nożyk do otwierania ostryg, czy bardzo długie widelce do jedzenia ryby. Pamiętajmy także o tym, że do ryby zwyczajowo nie powinno podawać się noża, także zapewne z tego względu go brakuje. Różnią się także sztućce w restauracji podawane do steków. Noże wyposażone są bowiem w specjalne ząbki, dzięki którym można przekroić nawet najbardziej krwisty kawałek mięsa. Wszystko to wydaje się niby oczywiste, ale nagle w doborowym towarzystwie różnych osób i w niezwykle eleganckiej restauracji, niejedno z nas popełnia czasami błąd używając nie tych sztućców których użyć by należało. Najważniejsze to nie wpadać już w panikę po fakcie dokonanym. Niczego już nie zmienimy, a na pewno nikt nie będzie się z nas śmiał, jeżeli poprosimy o nową parę sztućców kelnera. W eleganckiej restauracji najważniejszym jest, aby sztućce w restauracji były czyste i nie leżały na samym stole. Powinny być one zawinięte w materiałową, czystą i wyprasowaną serwetkę. Same one powinny być wręcz wypolerowane. Nie do pomyślenia jest, aby szanujące się miejsce podało nam sztućce w restauracji wilgotne, prosto ze zmywarki, czy też z zaciekami, lub resztkami jedzenia, niedomyte. Jakość sztućców, tak samo jak kieliszków i szklanek, które powinny być wręcz nieskazitelne, świadczy bowiem o jakości obsługi i jedzeniu, które jest podawane w danym miejscu. Nawet najlepszy szef kuchni nie zmieni opinii klientów o restauracji, jeżeli zostaną oni wyposażeni przez obsługę w brudne sztućce, albo kieliszek z niedomytymi przez zmywarkę resztkami czerwonej szminki po poprzedniej klientce. Są to podstawowe zasady czystości w restauracji, tak samo jak świeży i wyprasowany obrus na stole.

Share:

Spodoba ci się również: