Jaki wybrać wystrój w swojej restauracji?

Jaki wybrać wystrój w swojej restauracji?

Każdemu właścicielowi restauracji zależy na tym, aby odwiedzali go konsumenci i żeby smakowało im jedzenie. Takie osoby, zadowolone z posiłku, zazwyczaj chętnie wracają do restauracji po raz kolejny i pozwalają biznesowi się kręcić. Niektórym restauratorom wydaje się, że wystarczy podawać smaczne jedzenie, aby ludzie lubili odwiedzać dany lokal. Oczywiście, jedzenie jest podstawą i bez niego nie ma możliwości powodzenia danej restauracji. Zawsze, kiedy wybieramy się do restauracji, myślimy przede wszystkim właśnie o posiłku. Restauracja musi jednak również wyglądać w odpowiedni sposób, aby klientom miło spędzało się w niej czas i żeby czuli się oni tam dobrze.

Wielu restauratorów zapomina o tym, jak ważną kwestią jest wystrój restauracji. Często w ogóle nie dbają oni o ten aspekt i przez to tracą kolejnych klientów. Ludzie spędzają w restauracjach wiele czasu i często spotykają się tam właśnie w celach towarzyskich i biznesowych. Dane miejsce powinno mieć więc klimat i sprawiać, że atmosfera wydaje się być przyjazna i ciepła. Dobrze, żeby wystrój restauracji odpowiadał również jej menu. Najlepiej, żeby miejsce tworzyło po prostu jednolitą całość. Wówczas przyciągnie do siebie z pewnością jeszcze więcej osób.

Obecnie restauracja urządzane są bardzo różnie. Funkcjonują z dużym powodzeniem zarówno miejsca bardzo nowoczesne i eleganckie, jak również tradycyjne restauracje z miłym, domowym wystrojem i klimatem. Zazwyczaj bywają w nich po prostu różne osoby. Jak urządzić swoją restaurację, aby przyciągała jak najwięcej osób i zachęcała je do spędzenia w niej czasu?

Przede wszystkim, trzeba zadbać o to, aby lokal był jasny. Daje to efekt czystości i sprawia, że czujemy się lepiej. Ciemne wnętrza sprawiają wrażenie ciasnych, niskich i często nawet brudnych. Oczywiście nie chodzi o to, aby restauracja miała białe ściany, a wręcz przeciwnie. Kolor doskonale sprawdza się w miejscach, w których spożywamy posiłki. Możemy z powodzeniem wybrać dwa lub trzy kolory przewodnie i dopasować wystrój właśnie do nich. Pamiętajmy o tym, że liczą się detale, które stanowią właśnie o całym wnętrzu. Należy więc zadbać o szczegóły takie jak firanki, zasłonki, wazony na stolikach, piękne świeczniki i inne. Dobrze jest też pomyśleć o tym, że zastawa stołowa również ma ogromny wpływ na wystrój i może zdziałać cuda. Dobrym pomysłem jest więc zainwestowanie w dobrej jakości, oryginalny i ciekawy komplet naczyń. Jest to spory wydatek, jednak powinien szybko się zwrócić, jeżeli będą nas odwiedzali częściej nasi goście. Przy zakupie większej ilości naczyń, z pewnością można również liczyć na korzystny rabat w hurtowni.

Nie zapominajmy również o menu, które powinno stanowić spójną całość z klimatem naszej restauracji. Wiele osób zapomina właśnie o takich szczegółach, które powinny idealnie łączyć się w całość i dawać miłe odczucie. Najlepiej jest wybrać karty menu z wysokiej jakości papieru, który jest odporny na tłuszcz, wilgoć i zabrudzenia. Można kartki zalaminować, wówczas nie ulegną one szybko zniszczeniu, lub też menu oprawić solidną oprawą. Bardzo modne są obecnie menu kolorowe, ze zdjęciami potraw i różnego rodzaju rysunkami.

Najważniejsze przy wyborze odpowiedniego wystroju wnętrza do naszej restauracji, jest z pewnością dostosowanie klimatu do kuchni, jaką oferujemy naszym gościom. Jeżeli jest to kuchnia regionalna, doskonałym pomysłem będzie nawiązanie do regionalnych ozdób i kolorów również w naszej restauracji. Jeżeli zaś będzie to kuchnia oparta na rybach i owocach morza, w naszej knajpie nie powinno zabraknąć naturalnego drewna i kamienia, ale również muszli, piasku w butelkach i naturalnego sznurka konopnego. Dzięki temu, nasi goście poczują się u nas jak na statku lub w nadmorskiej restauracji. Ważny jest pomysł, który można rozwijać stopniowo i ulepszać swoje wnętrze. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z ilością ozdób i bibelotów. W restauracji zawsze powinno być bowiem sterylnie czysto. Wiele osób zapomina o tym, że każdą ozdobę codziennie na koniec dnia trzeba będzie przetrzeć, aby nie osadzał się na niej kurz. Kategorycznie odpadają więc plastikowe i suszone kwiaty, które zresztą są w złym guście i nie nadają się do miejsca, w którym się jada. Trzeba pamiętać o kwestii sprzątania i wybierać takie obrusy, podkładki, serwetki i obicia krzeseł, które są plamoodporne i łatwo się zmywają. Dzięki temu można zaoszczędzić sobie sporo pracy.

Kiedy urządzamy restaurację i nie jesteśmy przekonani co do jej wystroju, najlepszym rozwiązaniem będzie zatrudnienie projektanta wnętrz. Co prawda, taka usługa sporo kosztuje, jednak osoba aranżująca wnętrze z pewnością będzie wiedziała, w jaki sposób zaoszczędzić można na materiałach i czym je zastąpić oraz jak wykonać samodzielnie niektóre meble. Modny obecnie styl polega na ponownym wykorzystywaniu starych mebli, a także skrzynek i palet drewnianych. Coraz więcej aranżerów wykorzystuje takie właśnie starocie. Koniecznie musimy najpierw jednak przedstawić kuchnię, a także naszą wizję całego lokalu, aby projekt spełniał nasze wszystkie wymagania i plany.

Share:

Spodoba ci się również: