Jak szukać klientów?

Jak szukać klientów?

Każdej osobie, która decyduje się na otwarcie własnej restauracji wydaje się, że nie będzie miała ona problemu ze znalezieniem gości i utrzymaniem się na rynku. Niekiedy okazuje się jednak, że nawet bardzo dobre restauracje, które serwują znakomite dania, nie potrafią sobie poradzić, ponieważ pojawia się u nich zbyt mało gości. Najczęściej winien takiej sytuacji jest po prostu brak marketingu. Restauratorzy skupiają się jedynie na ułożeniu odpowiedniego menu, wyborze wysokiej jakości produktów i na wystroju lokalu, a zapominają o tym, że ludzie muszą się najpierw w ogóle dowiedzieć o istnieniu restauracji. Oczywiście właścicielowi wydaje się oczywiste, że połowa miasta zauważyła jego szyld, jednakże większość osób w ogóle nie zwraca uwagi na takie rzeczy. Poza tym, czasami ludzie boją się odwiedzać nowe restauracje, ponieważ obawiają się tego, co można tam zjeść. Warto wyjść naprzeciw ich obawom i poinformować ich o rodzaju kuchni.

W jaki sposób szukać klientów i gości do swojej restauracji? Przede wszystkim, warto przygotować ogłoszenia i ulotki, które można powiesić na przykład w lokalnym sklepie, czy na słupie ogłoszeniowym. Pierwszym krokiem powinno być bowiem zachęcenie lokalnych mieszkańców do spróbowania naszej kuchni. Warto pomyśleć o promocji lokalu i przygotować część ulotek na przykład z kuponem rabatowym. Wówczas zachęcimy potencjalnych gości do odwiedzenia naszego lokalu, poprzez niewielki prezent.

Koniecznie należy jednak zadbać o marketing online. Praktycznie każdy z nas codziennie spędza nawet kilka godzin w Internecie. Poszukujemy tam informacji na każdy temat. Wiele osób korzysta również z portali i serwisów społecznościowych. Przygotowanie profilu naszej restauracji będzie strzałem w dziesiątkę. Koniecznie należy zadbać o to, aby na portalach społecznościowych osobom pochodzącym z naszego miasta codziennie pojawiała się reklama naszej knajpy. Takie reklamy wcale nie są kosztowne, a zawsze trafiają one do odpowiedniej grupy osób i zazwyczaj przynoszą rezultat. Najważniejszy jest dobry pomysł, który zainteresuje większą grupę osób. Restauratorzy powinni swoich gości w ciągu kilku pierwszych dni traktować w specjalny sposób. Doskonałym rozwiązaniem będzie zaproponowanie im próbnego menu degustacyjnego w obniżonej cenie lub promocji i rabatów. Każdy z nas lubi być obdarowywany i chętnie korzystamy z czyichś usług, jeżeli możemy liczyć na obniżenie ceny. Wspaniale sprawdzi się również częstowanie przechodniów naszymi specjałami i zapraszanie ich do środka. Trzeba wyjść do ludzi i im się pokazać, aby zostać przez nich zauważonym. Restauracja koniecznie musi posiadać też widoczny szyld i chwytliwą nazwę, która zaciekawia i pozostaje w pamięci. Dzięki temu, wieść na jej temat z pewnością szybko się rozniesie. Dobrze, żeby nawiązywała nazwą do swojego klimatu, wystroju, ale również kuchni.

Share:

Spodoba ci się również: