Czy jest to praca warta poświęcenia?

Czy jest to praca warta poświęcenia?

Coraz więcej młodych osób decyduje się na to, aby zamiast do szkoły ogólnokształcącej, wybrać się po gimnazjum do szkoły gastronomicznej. Niegdyś dla rodziców było to nie do pomyślenia. Zastanawiali się oni czy warto pracować w gastronomii i czy w ogóle może być dochodowa praca? Takie zajęcie kojarzyło się z osobami, którym po prostu nie chciało się uczyć i trafiały do tak zwanego gastronomika raczej z lenistwa, niż z wyboru. Takie osoby nie zastanawiały się za bardzo nad tym, czy warto pracować w gastronomii w przyszłości i czy można w ten sposób zarobić na życie swoje i swojej przyszłej rodziny. Oczywiście zdarzali się i tacy, którzy nie zastanawiali się czy warto pracować w gastronomii, ponieważ było to ich odwiecznym marzeniem i nie wyobrażali sobie życia poza kuchnią i pokrewnymi dziedzinami. Oczywiście myśląc o tym, czy warto pracować w gastronomii należy przede wszystkim zastanowić się nad tym, w jakim kierunku idziemy.

Jeżeli dziecko chce zostać kelnerem, kelnerką lub barmanem, to jest to oczywiście zajęcie dobre na wakacje, czy jako dodatkowa praca na czas studiów. Nie przyniesie jednak ona znaczących dochodów w dalszym życiu i nie oznacza raczej zbyt dużych zarobków. Oczywiście, można zawsze liczyć na napiwki, ale nocne godziny pracy i zmarnowane zdrowie od ciągłej pracy na nogach, nie są tego po prostu warte. Jeżeli zaś mamy dziecko, które potrafi doskonale gotować, nie zastanawiajmy się nawet nad tym czy warto pracować w gastronomii. Dzisiaj niezwykle ceni się, nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie dobrych i dobrze wykształconych kucharzy. Ci najlepsi są wręcz podkradani między restauracjami i hotelami i proponuje się im naprawdę duże stawki wynagrodzenia. Świadczą o tym masowo powstające obecnie programy kulinarne, które cieszą się ogromną popularnością i oglądalnością. Czy warto pracować w gastronomii mogą powiedzieć kucharze, którym udało się osiągnąć w życiu wiele i teraz są na tyle popularni i znani, że sami prowadzą takie programy. Jak wiadomo, praca w telewizji jest niezwykle dochodowa. Można pokusić się również o prowadzenie własnego bloga kulinarnego, czy też strony internetowej, które równie na siebie zarabiają, dzięki reklamodawcom. Dlatego też jeżeli zastanawiamy się nad tym czy warto pracować w gastronomii przede wszystkim zastanówmy się na jakim stanowisku i w jakim miejscu. Poza tym, w życiu nie chodzi przecież tylko o pieniądze. Niezwykle ważna jest również satysfakcja z wykonywanego zawodu oraz radość, jaką się czerpie dzięki jego wykonywaniu. Zbyt wiele osób zapomina o tym i decyduje się na zawód gwarantujący dobre zarobki. Następnie przychodzi smutek i rozdrażnienie oraz żal do samego siebie i zniechęcenie. Jeżeli naszą pasją jest gotowanie, a naszym największym marzeniem praca w gastronomii, to nic nie powinno nas przed tym powstrzymywać. Warto jest przecież spełniać swoje marzenia i realizować plany, nawet te najbardziej skrywane przed bliskimi. Praca, którą wykonujemy z pasją i radością z czasem na pewno przyniesie również wymierne zyski finansowe.

Share:

Spodoba ci się również: