Ceny codzienne i okolicznościowe

Ceny codzienne i okolicznościowe

Restauracja, aby mogła funkcjonować, musi ustalić doskonałe menu, a także odpowiednie ceny dla klientów. W tym wypadku trzeba mieć wiedzę o tym, do kogo ma być oferta przekazywana tak, aby goście mogli sobie na to wszystko pozwolić. Małe lokalne restauracje mają niskie ceny, ponieważ uzależnione to jest również od środowiska, w którym funkcjonują. Poza tym zawsze trzeba mieć na uwadze smak i ceny innych konkurencyjnych lokali i dopasować się do nich. Natomiast bardziej ekskluzywne restauracje, w których menu jest wyjątkowe, rzadko spotykane mają wyższe ceny. Za obiad dla jednej osoby można tam zapłacić nawet sto złotych, ale jest za to gwarancja świeżości i wielkiego kunsztu kucharzy. Wkładają oni to mnóstwo swojej pracy i pasji dzięki czemu klienci mogą kosztować codziennie coś innego. Przeciętnie, restauracje za obiad przedstawiają cenę w wysokości około czterdziestu złotych. Liczona jest ilość składników, koszty, dostawa a także wszelkie pośrednie zobowiązania, które restauracja posiada. Równie doskonałe są na pewno kolacje i desery, ale ceny zamykają się w pięćdziesięciu złotych. Są one przedstawiane jako codzienne, natomiast od okazji te ceny są o wiele wyższe. Już kiedy przychodzi weekend to mogą one wzrastać ze względu również na ilość klientów. Natomiast stali klienci mają rabaty lub karty stałego klienta, ponieważ często jadają w restauracji obiady, a także przychodzą na kolację z przyjaciółmi. Za karnet tym bardziej tak zwany rodzinny płaci się średnio trzysta złotych. Natomiast zaletą jest to, że można zamawiać, to co się chce w takiej ilości jaką się zje. Wszelkie imprezy okolicznościowe takie jak urodziny, wesele, chrzciny czy komunia mają zupełnie inny cennik. Jest to wyjątkowa okazja, dlatego kucharze przygotowują specjalne dania. W tym wypadku liczone są wydatki restauracji na całą imprezę i klient płaci za ten rachunek. Sumy idą w tysiącach złotych natomiast satysfakcja z imprezy jest bezcenna. Ceny w menu nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ ludzie chętnie płacą za jakość, ale w umiarkowanej ilości cenowej. Restauracja może również mieć dodatkowe wpływy z cateringu, dowozu do domu czy biura, a także w postaci baru czy otwartej przestrzeni na lato. Jest to czas kiedy podawane są lody, desery letnie z owocami, a także schłodzone napoje. Od czasu do czasu są specjalne okazje, choćby rocznica istnienia restauracji i wtedy można liczyć na obniżki w postaci dziesięciu czy dwudziestu procent stałej ceny.

Share:

Spodoba ci się również: